De volstrekt willekeurige eindejaarslijst van Nederlandse releases – deel 1

Het einde van het jaar is weer nabij. Iedereen met een mening over muziek heeft zich al gebogen over de eindejaarslijstjes of zit daar nog zwetend boven. Op welke plek de nieuwe PJ Harvey te zetten, wat te doen met James Blake of hoe hoog de laatste Elbow te plaatsen zijn de vragen die door het hoofd razen. En dus ook tijd om de balans wat betreft Nederlandse releases op te maken. Daarom hier onder een geheel willekeurige lijst zonder enige pretentie met enkel Nederlandse langspelers.

Melodische geluidsmuur
Op 100 Colors zet het Utrechtse Eins, Zwei Orchestra de afkeer van rechte lijnen en herhaling van architect en kunstenaar Friedensreich Hundertwasser om in geluid. Het levensverhaal van deze eigenzinnige man in de feedback lagen van deshoegaze. Leunend op bands als Medicine, My Bloody Valentine en His Name Is Alive zonder oubollig of passe te klinken. Voor een ieder die warmloopt voor een melodische geluidsmuur, waarin verschillende lijnen door elkaar zijn gebreid een aanrader.

Net als de soundtrack bij Arie Wubbo, De Ultieme Roadmovie (op papier), een soundtrack bij een boek. Joep van Son en Jelle van Veenen schreven samen negen nummers die in genre variëren van bubblegum tot shoegaze en powerpop in aansluiting op het boek. De plaat is echter perfect los van het boek te ervaren, geladen met een warme nostalgie biedt de soundtrack negen van de beste indiepopliedjes dit jaar in Nederland verschenen. Your Ego Might Grow, My Life Elixer, Everyday, allen popliedjes zoals popliedjes geschreven moeten worden; met refreintjes met weerhaken die zich vast zetten in het muzikale geheugen. Het zogenaamde Frans Bauer-effect geheel in de vingers, maar dan met een fijn deuntje dat best de hele dag in je hoofd mag zeuren.

Verplichte kost

LEES HIER VERDER

2 reacties

Opgeslagen onder De Jaap, Nederland

2 Reacties op “De volstrekt willekeurige eindejaarslijst van Nederlandse releases – deel 1

  1. Pingback: De volstrekt willekeurige eindejaarslijst van Nederlandse releases - deel 2 | DeJaap

  2. Pingback: De volstrekt willekeurige eindejaarslijst van Nederlandse releases – deel 2 | tjeerdvanerve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s