Bart Wismans (Suburban Records) over Record Store Day en Haarlem Vinyl Stad

Jullie hebben onlangs een eigen platenzaak geopend terwijl overal in Nederland de deuren van de winkels sluiten een vijfde in Haarlem? Hoe denken jullie tegen die stroom in te gaan? Vanwaar het vertrouwen in ‘het product’?

De Suburban Record Store is voor ons een uithangbord voor alles waar Suburban Records voor staat. Het is onze showroom van alle producten die wij uitbrengen. Je vindt bij ons veel vinyl, maar ook nog steeds CD’s. Wij zien nog altijd de verkopen van zowel CD’s als vinyl. Waarbij je kunt zeggen dat er al een tijdje een stijgende lijn zit in de verkopen van vinyl. Wij vertrouwen in het fysieke product omdat de echte muziekliefhebber -muziekverzamelaar- nog altijd bestaat. Voor deze groep is een CD of LP een product wat ze graag in huis willen hebben, waarbij genoten wordt van het artwork en uiteraard ook de betere kwaliteit van het geluid.

Hebben jullie een verklaring voor het bestaan van vijf onafhankelijke platenzaken in Haarlem en zo ja, welke?

Het mooie aan de situatie op dit moment in Haarlem is dat elke platenwinkel elkaar aanvult. Iedereen heeft zijn eigen stijl en doelgroep. Dit zorgt er voor dat een bezoeker aan elk van de winkels andere spullen kan vinden en een andere sfeer tegen zal komen. Hierdoor kunnen vijf onafhankelijke platenzaken naast elkaar bestaan in een stad als Haarlem.

Vanaf RSD heeft Haarlem de krachten gebundeld in de organisatie van Haarlem Vinyl Stad. Vanwaar de nadruk op vinyl? Denken jullie dat daar de toekomst ligt?

Wij zien een sterke opkomst in vinyl. De populariteit is aan het stijgen, dat zie je terug in items op de journaals en in de kranten. Alle aangesloten winkels -Tipitina, North End Haarlem, Sounds Haarlem, Irrational Library en Suburban Record Store- hebben een uitgebreide vinyl collectie, de grootste platenperserij van Europa, Record Industry, zit in Haarlem en de mensen bij de Patronaat zijn vinyl liefhebbers, Haarlem Vinyl Stad als organisatie was een logisch gevolg.

In het persbericht rondom hvs geven jullie aan met regelmaat 7″ uit te gaan brengen als collectors items. Wat voor releases mogen we dan aan denken? Wat is regelmaat? En wat is oplage?

Deze 7″ uitgaven bevatten elke editie een viertal artiesten waarvan één nummer op de 7″ komt te staan. We gaan elke uitgave in goed overleg samenstellen, waarbij je kunt verwachten dat er een lijn tussen de verschillende nummers zal zitten. Het meest simpele is een overeenkomst in genre, maar dat hoeft niet elke keer zo te zijn. Elke uitgave zal gepresenteerd worden in de Patronaat waar een aantal van de deelnemende artiesten op zal treden. We beginnen met twee maal per jaar en dan tussen 500 en 1000 stuks, handgenummerd.

Zijn er nog speciale RSD releases vanuit Suburban of het nieuwe Haarlemse initiatief waar we naar uit moeten kijken en zo ja, waarom?

Tijdens Recordstoreday heeft Suburban een aantal zeer bijzondere uitgaven. We hebben 7″ releases van onder andere Slash, The Horrible Crowes, The Fall en Flogging Molly, maar ook een dubbel-CD van Cradle Of Filth, allen exclusief voor RecordStoreDay uitgegeven. Haarlem Vinyl Stad presenteert zich tijdens RSD in de vorm van een, op elkaar afgestemd, blokkenschema van alle instores in Haarlem. We sluiten met z’n allen de dag af met shows in de Patronaat.

(blokkenschema vind je hier: http://www.suburban.nl/2012/news/haarlemse-platenzaken-bundelen-krachten-in-%E2%80%9Chaarlem-vinyl-stad%E2%80%9D/ )

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Interview, Nederland, NU.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s