Marlein Parlevliet van Record Store Day Nederland over Record Store Day Nederland

Hoeveel platenzaken in Nederland doen mee?

Dit jaar doen er 83 mee, dat zijn er bijna 10 meer dan vorig jaar. Er zijn dit jaar zelfs nieuwe platenzaken geopend. Suburban Records in Haarlem, in het poppodium Rotown zit een nieuwe platenzaak, 33/45 records in Leiden die gespecialiseerd is in zeer exclusief vinyl. Ook hebben platenzaken een doorstart gemaakt in een andere vorm. Fame natuurlijk in Magna Plaza, Plato Deventer zit tegenwoordig in een boekenwinkel en Plato Apeldoorn in Poppodium Gigant.

Wat is het doel/streven van rsd?

Het doel is om de muziekliefhebber weer attent te maken op de platenzaak, en de jeugd die nu is opgegroeid in de downloadcultuur de platenzaak weer in te krijgen. De platenzaak is een prachtige ontmoetingsplek voor muziekliefhebbers, waar je echt nog geprikkeld wordt nieuwe muziek te ontdekken. Dat mag niet vergeten worden. Door middel van gratis instore optredens en zeer exclusieve releases op vinyl die maar één dag te krijgen zijn hopen we de muziekliefhebber weer terug te krijgen, waarna ze weer vaker een bezoek aan de platenzaak brengen doordat ze de geweldige sfeer weer hebben geproefd.

Hoe vertaalt een initiatief als RSD of Black Friday zich naar teruglopende verkoopcijfers van muziekdragers? Steeds meer onafhankelijke zaken hebben de afgelopen jaren de deuren gesloten. Denken jullie dat dit tij nog is te keren?

Ik hoop heel erg dat het dieptepunt is bereikt. Iedereen weet nu hoe je muziek gratis kunt krijgen. De echte muziekliefhebber die graag nog fysiek product koopt blijft over. Dat zie je ook aan de enorme stijging van de verkoop van vinyl. De fysieke waarde van vinyl is groot; je hebt echt een exclusief kunstwerkje in handen. Ik ben van mening dat de platenzaak hier op in zal moeten spelen; een bezoek aan de platenzaak moet echt een beleving worden met de onuitputtelijke muziekkennis van het personeel en regelmatig instore optredens met een drankje erbij. De meeste platenzaken doen dit al. Dan hoop ik dat de goede platenzaak nog heel lang weet te overleven.

Over heel Nederland spelen verschillende artiesten concerten in platenzaken. Is het moeilijk om deze Nederlandse artiesten enthousiast te maken voor een initiatief als RSD? Of zijn jullie als organisatie daar verder niet bij betrokken?

Het is helemaal niet moeilijk de artiesten te overtuigen. De artiesten hebben zelf enorm veel belang bij de platenzaken. Veel artiesten hebben hun passie voor muziek ontdekt in de platenzaak. De internationale ambassadeur Iggy Pop heeft jarenlang in een platenzaak gewerkt en dankt zelfs zijn naam Iggy Pop daaraan. Onze Nederlandse ambassadeur Blaudzun kwam ook jarenlang in Velvet Amersfoort, toen nog de Nootzaak. Artiesten weten heel goed hoe erg het zou zijn als de platenzaak zal verdwijnen, daarom zetten ze zich massaal in op zo’n dag als Record Store Day.

Zijn er speciale (Nederlandse) releases waar je zelf naar uitkijkt?

Ik ga in de rij liggen voor 2 many dj’s, Animal Collective, Beach House, Blaudzun, Carter Tutti Void, ESG, Mauro Pawlowski, Olafur Arnalds, Ruud Bos Orchestra, Sigur Ross en natuurlijk de nummer 1 hit van Triggerfinger.

Welke van alle instores en andere initiatieven rondom RSD in Nederland vind je het meest aansprekend, zou je willen aanraden en waarom?

De 10-koppige band Wooden Saints gaat een spannende poging doen: de muzikanten verspreiden zich over 10 platenzaken door het hele land en zetten precies om 12 uur een lied in. De toeschouwers zien dus bijvoorbeeld alleen de drummer de drumpartijen spelen. Alles wordt via een webcam opgenomen en bij elkaar uitgezonden op een beamer achter de muzikant. Ik ben benieuwd of het gaat lukken. Daarnaast gaat Case Mayfield het record aantal instores van Eefje de Visser verbreken. Ze heeft er vorig jaar 9 gedaan, Case probeert er nu 11 te doen. Ook het optreden van Arjen Lucassen (ayreon)is bijzonder, hij heeft al 6 jaar niet opgetreden en staat nu voor het eerst weer in 3 platenzaken. En natuurlijk Blaudzun. Zijn hele tour is uitverkocht, de enige mogelijkheid om hem in zeer intieme setting te zien spelen is tijdens Record Store Day.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Interview, Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s