Raz Ohara – Moksha

Het zeer aansprekende gevoel dat je kop uit elkaar klapt gevat in muziek. In een zin is dat de beste beschrijving van Moksha, en ook werkelijk het gevoel dat je ervaart wanneer je de derde langspeler van Raz Ohara voor het eerst uit je koptelefoon voelt knallen. Voelt. Want ondanks de zeer experimentele inslag van deze langspeler is de experimentele triphopdubstepdronepopfolkambientIDMsoul een plaat die je al snel doet zweven, en alle poorten die normaal je hoofd dicht houden wijd open blaast om je buiten de kaders te laten denken.

Een eclectische plaat dus, maar geenszins versnipperd. Alle stroming worden tot een geheel samengebald, waarin DJ Krush, Alias & Ehren of Murcof even goed als referentie kunnen gelden als James Blake of Pantha Du Prince en een goede handvol aan experimentele Japanse noise artiesten. Qua vorm en uitvoering neemt de Deen het niet zo nauw om zijn verhaal te vertellen, dat wat past wordt gebruikt al dan niet in geheel verknipte vorm. Kracht van Raz Ohara is dat hij niet in eerste instantie een (dance)producer is maar liederensmid (wat ook blijkt uit zijn keuze om “True Love Will Find You In The End” van Daniel Johnston van ander jasje te voorzien) , en alle nummers – hoe verknipt dan ook – worden opgebouwd, geschetst rond een warme akoestische kern.

Hierdoor heeft Moksha (overigens een term uit de yoga die het doorbreken van de levenscyclus zou betekenen, of iets dergelijks. Langleven google!) een zeer natuurlijk en vol geluid ondanks de glitch, drone, elektronische ruis en het ogenschijnlijke gebrek aan structuur. Een warm, natuurlijk en vol geluid waar je makkelijk op wegdroomt, en waarschijnlijk tijdens een yoga sessie die nodige kanalen op kunt open zetten. Hoewel, zonder yoga gaan de ramen ook open en keert de rust in de bol, direct na het gevoel dat je kop uit elkaar klapt.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder CD recensies, De Jaap, Konkurrent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s